Romeo in Julija

Romeo in Julija je umetniški tandem v sestavi Petre Varl in Julije Djordjević. Od leta 2019 izvajata kratke video performanse, predvsem na Instagramu. Alkimija se je začela na toplo poletno noč, ko sta se Petra in Julija prvič srečali. S kratkimi vsakdanjimi rituali in miniaturnimi akcijami ustvarjata platformo za alkemične trenutke. Ko sta se odpravili na Mittelfest v italijansko mesto Čedad in povabili Romea Castelluccija, da se jima pridruži na eni izmed njunih akcij, sta končno dobili tudi ime. Na njegovo vprašanje kdo sta, kaj počneta in kako se imenujeta, sta mu povedali, da nimata imena, ker želita biti brez oblike in brez imena, tako kot je njuna umetnost. Romeo je bil sicer prijazen, a nekoliko zadržan. Za trenutek je umolknil, potem pa rekel: »to je problem«. Umetnicama je stavek odzvanjal v ušesih na poti proti Ljubljani, ko jima je v trenutku postalo jasno, da sta vendar, kdo drug kot Romeo in Julija in da je Shakespeare tukaj vedno in povsod.

Petra Varl (r. 1965) je študirala slikarstvo pod mentorstvom Metke Krašovec na ALUO v Ljubljani. Deluje na področjih prostorske umetnosti, risbe, grafike, performansa. V zadnjem obdobju se je predstavila s samostojnima razstavama Prostorvdvehdejanjih sočasno v Galeriji Rigo, Novigrad in Hiši Petre Varl, Ljubljana (2020) ter Near Light v Galeriji Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki (2018). Sodelovala je na skupinskih razstavah v muzejih moderne in sodobne umetnosti na Reki, v Celovcu, na Dunaju, večkrat v Moderni galeriji v Ljubljani, na bienalih in trienalih v São Paulu, Lizboni in Ljubljani. Njena dela so med drugim del zbirk Moderne galerije Ljubljana, Umetnostne galerije Maribor, Mednarodnega grafičnega likovnega centra Ljubljana, KGLU Slovenj Gradec, Muzeja moderne umetnosti Celovec, Hrvaškega muzeja moderne in sodobne umetnosti Reka, Muzeja MicroCollection Milano in Metropolitanskega muzeja umetnosti New York. Leta 2018 je prejela nagrado Ivane Kobilca. Živi v Ljubljani.


Julija Djordjević je vokalna umetnica. Deluje na področjih zvočne umetnosti, glasbe za gledališke predstave, zvočno-vodnih instalacij, onomatopejskih zvočnih miniatur in vokalne abstrakcije, prežete s segmenti pripovednih besedil iz različnih esejev, mitskih zgodb, elegij, pravljic in svetih besedil. Svojo domišljijo s svojstveno govorico uresničuje skozi gibanje, podobo, risbo in zvok. Večina njenih del temelji na makedonski in indijski vokalni tradiciji v a cappella izvedbah.

Gainsborough Is Present, 2020
Ovojni papir, grafika, 39 x 52 cm